Čokoládový „músˮ…super rychlý a skvělý z AQUAFABY

Často na youtube sleduji videa, kde lidé doslova kouzlí při vytváření různých pokrmů. V jednom takovém jsem se úplně poprvé setkala s přípravou sněhu bez bílku. Byla jsem velmi překvapená, hmota vypadala a chovala se úplně stejně jako klasický sníh z bílku. Pátrala jsem po onom kouzle a objevila jsem AQUAFABU, vodu z cizrny. Zrovna jsem doma měla 2 plechovky cizrny, protože moje drahá polovička myslela, že je to čočka a chtěla mi udělat radost, takže jsem to musela okamžitě vyzkoušet a výsledek je ohromující. Takže pokud vodu po otevření plechovky s cizrnou vyléváte, přestaňte!

čokoládový mousse z aquafaby

Na 3 porce:

  • voda z jedné plechovky cizrny
  • 50g čokolády (já použila 85%, ale může být i třeba bíla)
  • 2 – 3 lžíce moučkového cukru
  • 100ml mléka nebo smetany (já použila od každého trochu)
  • Vanilkové, pomerančové nebo banánové aroma (nemusí být)

Rozpustíme si čokoládu spolu se smetanou nebo mlékem. Podle potřeby dolijte tak, aby čokoláda nebyla moc hustá. Přelijte ji do větší mísy a nechte trochu zchladnout.

Aquafaba se připravuje naprosto jednoduše. Vodu z cizrny slijte do vyšší nádoby a šlehačem šlehejte. Po lžičkách přidávejte cukr. Nedávejte ho všechen najednou, mohlo by se šlehání pokazit. Šlehejte dokud nebude mít konzistenci sněhu. Nejspíš vás zarazí její aroma, ale cukrem se chuť i vůně ztratí, takže mousse bude lahodný, bez nepříjemných pachutí.

Sníh pak ve 3 – 4  dávkách zapracujte do čokolády, stejně jako by jste zapracovávali normální sníh. Až budete mít hotovo nalijte pěnu do skleniček a nechte v lednici 3 hodiny tuhnout. Na závěr můžete přidat lžíci zakysané smetany a oblíbené polevy. 

čokoládový mousse, aquafaba

Čistá aquafaba se dá použít i místo vajec do pečení. 1 vejce = 3 lžíce vody z cizrny, ale zatím jsem nezkoušela, jak to funguje.

Pokud Vás zajímají čísla (stejně jako mě), tak 1 lžíčka aquafaby (15g) má asi 3 kcal, 100g má pak 18 kcal (75 kJ) více zde

 

Místo pro tvůj názor

Autor příspěvku: KateLynn

Miluji náš překrásný jazyk, miluji knihy a miluji rozmanitost světa. Pokud zrovna nepíšu, nečtu nebo nesháním informace napříč celým internetem, o všem co mě zrovna napadne, cestuji, vařím a maluji. Ale nečekejte žádnou exotiku. Ráda jezdím po naších krajích a objevuji krásy Polska. Zkouším neznáme recepty amerických indiánů a maluji technikami, se kterými bych na umělecké škole nejspíš neprošla. Pokud by jste i vy chtěli publikovat a vydělávat na svých článcích zaregistrujte se přes odkaz níže. Vše je zcela zdarma. https://www.copywriting.cz/copywriting/copywriteri/8344?a=22418

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *