růžová voda

Valentýnský speciál: DIY růžová voda, růžový sirup + 3 růžové recepty

Květové vody a výrobky provází naše lidstvo od nepaměti. Už ve starověkém Egyptě a Číně znali jejich účinky na pokožku a často byly součástí jídelníčku pro jeho zpestření. Růžova voda je královnou všech květových vod. Vzniká jako vedlejší produkt při získávání esenciálního růžového oleje. Vy si jí můžete vyrobit doma a za pár korun. Pugét růží koupíte v Kauflandu za 90 korun, nebo si můžete počkat na sezónu a nasbírat je třeba na vlastní zahrádce.

Na její výrobu je zapotřebí:

Destilovaná voda
Čerstvé okvětní lístky natrhané ze 3 – 4 velkých růží
Hrnec s pokličkou
Ploché čisté kameny nebo pařáček
Kostky ledu
Miska, která vydrží vysoké teploty
Sterilní nádobu na uskladnění

Nejprve si očistíme okvětní lístky růží tak, že je na chvíli ponoříme do mísy s vodou a jemně, ale důkladně, je propereme, aby jsme se zbavili nežádoucích látek a nečistot.

do středně velkého až velkého hrnce položíme ploché kameny nebo pařáček. Jejich zásluhou se miska nebude dotýkat přímo dna, což je by bylo nežádoucí. Nepoužívejte pro tyto účely uměle barvené kameny. 

Doprostřed hrnce položíme misku a ujistíme se, že je stabilní. Miska musí vydržet vysoké teploty. Ve vroucí vodě bude asi 30 minut, tak aby vám nepraskla.

Do prostoru mezi hrncem a miskou dejte připravené okvětní lístky. Nebojte se prostor vyplnit celý a pořádně tam lístky necpěte. 

Lístky zalijte destilovanou vodou tak, aby byly ponořené, ale ne přelité. Nechceme, aby růžová voda byla příliš zředěná. Miska uprostřed musí zůstat prázdná.

Umístěte hrnec na plotnu a zakryjte jej poklicí úchytem dovnitř. Úchyt by se měl nacházet nad miskou. Díky opačně nasazené pokličce docílíte kondenzace a uvolněná pára bude stékat přes úchyt do misky. 

Vodu přiveďte k varu a stáhněte plamen na minimum. Vařte 20 – 30 minut. Pokud uvidíte, že se pára na poklici drží a nestéká po úchytu do misky, vysypte ji do plna ledem. Tím kondenzaci pomůžete a výpar bude stékat tam kam má. Dle potřeby led přidávejte, takže si jej nachystejte větší množství.

Po uplynulé době vaření vypněte sporák a sundejte víko. Nechte misku vychladnout, bude velmi horká. Uvidíte, že okvětní lístky ztratily svou původní barvu a voda v mise má narůžovělou vodu. 

Po vychladnutí misku přelijte do sterilní nádoby. Uchovávejte v lednici. 

Jaké je její využití?

V rozprašovači může sloužit jako pleťové tonikum pro osvěžení a hydrataci pleti. Zklidňuje pokožku, je vhodná i pro alergiky a díky jejím desinfekčním a antibakteriálním účinkům je skvělá na  pleť se sklony k pupínkům bez ohledu na její stáří. Doporučuji ji použít i před nanesením makeupu.

Také jí lze použít pro osvěžení prádla a při výrobě domácího mýdla.

Pomocí růžové vody, rozehřátého kokosového oleje a dětského šampónu si můžete vyrobit perfektní odličovací tampónky. Stačí jich několik vložit do uzavíratelné nádoby a zalít touto směsí. Jsou kdykoliv po ruce a ihned k použití.

Po umytí růžovou vodu můžete nastříkat i do vlhkých vlasů. Budou tak lépe hydratované a pružné.

Z vody, ve které se růže vařily, můžeme vyrobit sirup. Vodu zcedíte a dáme do hrnce, přidáme cca 200g cukru a za stálého míchání rozpustíme. Můžeme přidat i trošku želírovacího cukru, ale nepřežeňte to nebo z toho budete mít želé jako já :-), ale i to se dá použít. Jen jej musíte pořádně rozmíchat….Necháme vychladnout a uložíme do lednice.

růžový sirup

3 nevšední recepty s růžovým sirupem:

Růžové latté

recepty z růží

Potřebujeme sklenici mléka, růžového sirupu, med, vanilkový extrakt a kardamon

Mléko zahřejeme, přidáme podle chuti 1 – 3 lžičky růžového sirupu, lžičku medu a větší špetku kardamonu. 

Lady rose coctail….na Valentýna

lady koktejl

Budete potřebovat šejkr, vychlazenou vodku, růžový sirup, růžovou vodu, tonik a několik okvětních lístků na ozdobu.

Vložíme do šejkru a pořádně protřepeme. Na 500 ml vodky použijte 5 polévkových lžic sirupu a asi 100 ml toniku. Ty čísla jsou ale orientační. Myslím si, že vůbec nejsou důležitá, protože každému to bude chutnat jinak. Takže všeho si tam dejte tak, aby vám to chutnalo a můžete použít i trochu čerstvé máty.

Růžová marmeláda

růžová marmeláda

3 polévkové lžíce citronové šťávy, půl hrnku růžového sirupu, želírovací cukr nebo čistá želatina, omyté okvětní lístky z jedné růže,  1 a půl hrnku převařené vody, cukr dle chuti.

V hrnci vše zahřejeme a přivedeme k varu. Přidáme želatinu dle návodu na obale, připravíme se sterilní sklenici. Směs do ní nalijeme a necháme vychladnout.

 

Na závěr bych chtěla upozornit, že ne každému výrobky z růže budou chutnat. Kromě nasládlého aroma i chutě, bude na konci cítit i hořký ocas květů, což bude cítit hlavně v marmeládě. 

 

 

 

Místo pro tvůj názor

Autor příspěvku: KateLynn

Miluji náš překrásný jazyk, miluji knihy a miluji rozmanitost světa. Pokud zrovna nepíšu, nečtu nebo nesháním informace napříč celým internetem, o všem co mě zrovna napadne, cestuji, vařím a maluji. Ale nečekejte žádnou exotiku. Ráda jezdím po naších krajích a objevuji krásy Polska. Zkouším neznáme recepty amerických indiánů a maluji technikami, se kterými bych na umělecké škole nejspíš neprošla. Pokud by jste i vy chtěli publikovat a vydělávat na svých článcích zaregistrujte se přes odkaz níže. Vše je zcela zdarma. https://www.copywriting.cz/copywriting/copywriteri/8344?a=22418

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *